Vier horeca-uitbaters kiezen voor Open VLD PLUS

Een nieuwe motor voor Brugge

Vier horeca-uitbaters kiezen voor Open VLD PLUS

maart 3, 2018 Uncategorized 0

Horeca-uitbaters  Jan Vandenbogaerde (café Chalet), Caroline Lescouhier (Trattoria Pizzeria), Kevin Koekelbergh (Cookie’s) en Alain Verhaeghe (café Muttley’s)  zetten hun schouders onder het Brugse stedelijke project. “We willen dat het verandert! We willen meer lusten en minder lasten. We willen Mercedes helpen de sjerp te bemachtigen, lachen ze. We willen ook altijd terrassen, het gehele jaar door. Het is een symbooldossier voor ons geworden; laat mensen genieten en laat de horeca verdienen als dit mogelijk is bij een zonnestraal in de winter. Dat is zowel goed voor de mensen als de diegenen die er werken alsook de uitbaters die de risico’s van het ondernemen dragen.” 

‘Op café hoor je wat er leeft’, verduidelijkt lijsttrekker Van Volcem.  ‘We zijn er voor iedereen en we horen dat er veel ontevredenheid is in Brugge. We willen dat de positieve sfeer in de stad zich herstelt. We zien ook  dat veel cafés uit de deelgemeenten verdwijnen. We willen dicht bij de mensen staan, er zijn voor iedereen en daarom zijn café-uitbaters en restauranthouders belangrijk om voor ons de vinger aan de pols te houden. Zij vertolken wat mensen voelen en willen.  Geen politiek boven de hoofden heen meer’, zegt Van Volcem.  ‘We ijveren niet enkel voor altijd terrassen maar ook voor afschaffing van de terrastaks in de deelgemeenten. De wintertaks in de stad mag ook verdwijnen, mits de uitbaters de kwaliteitseisen respecteren.

Jan Vandenbogaerde (55) is de zaakvoerder van café De Chalet op de ‘platse’ in Sint-Andries.

“Het belang van horeca in Brugge is groot, het maakt onze stad aantrekkelijk, aangenaam en zorgt voor sociaal weefsel. De stad kan veel meer doen om de Brugse horeca te doen bloeien. Ik wil daarom een goed resultaat halen en verkozen worden in de gemeenteraad om mijn steentje bij te dragen.”, stelt Jan die in 2012 ook opkwam.

“Vooral de taks op de terrassen is te hoog, en wil ik veranderd zien. Altijd terrassen zou goed zijn, en in de deelgemeenten wil ik de taks op winterterrassen zelfs helemaal weg zien vallen.”, zegt Jan.

We willen gaan voor positief beleid. In het centrum kunnen we bijvoorbeeld korting geven op terrastaks als men aan kwalitatieve voorwaarden voldoet: bvb. kerstverlichting weg, geen lichtreclame, onderhoud luifel in orde en dergelijke. Wie dan geen overtredingen maakt krijgt zijn terrastaks terug.”

“Wijklanken vind ik een goed initiatief. We zouden dat nog meer kunnen uitbouwen naar de deelgemeenten. Er moet veel meer te doen zijn in de deelgemeenten. Bovendien wil ik dat er in de deelgemeenten geen terrastaks is. Alle lasten moeten onder de loep genomen worden en het stadsbestuur heeft daar een grote rol in te spelen.  Veel te veel cafés verdwijnen in de dorpen en deelgemeenten.”

Caroline Lescouhier (53) is de uitbaatster van Pizzeria La Trattoria op de Oostmeers te Brugge.

“De horeca is divers. Er  knaagt bij velen iets. Heel wat regels zorgen voor hogere kosten en andere regels houden de klanten thuis.  Zo worden ook de taxi’s op het Zand geweerd in de toekomst.  Wij willen de problemen waarmee we kampen aanpakken. We hebben de kennis om de problemen te benoemen”, zegt Caroline.

 

 

Alain Verhaeghe (52) baat de Muttley’s uit aan ’t Zand.

‘We willen er samen voor gaan’ zegt Alain, in wiens zaak men altijd terecht kan voor samen een goed feestje te bouwen.

“Ondanks de demotiverende regels moeten we trots blijven op onze sector. In België en in het bijzonder in Brugge vind je het beste eten en hebben we de beste bieren. Hiervoor zijn we gerenommeerd tot ver buiten onze landsgrenzen. Ook sociaal contact en het luisterend oor zijn niet te onderschatten en waardevolle bijdragen die de sector aan onze samenleving biedt. Dit mede dankzij goed personeel. Het vinden en behouden van goed personeel is vaak een moeilijke klus voor horeca-uitbaters.”

“Het Zand zou in de toekomst meer moeten ingezet worden voor evenementen. Ik hoop dat lokale horeca-uitbaters dan mogen mee organiseren of een tap zetten of stand.  Waarom geen soort Brugse feesten voor de jeugd in de zomer of een soort Laundryday zoals in Antwerpen? Brugge moet veel meer de kaart van de jongeren trekken. Jongeren willen dat er iets te beleven is in de stad. Naast het Zand kan er ook aan de achterkant van het station diverse fuiven gegeven worden.  Er is nog veel te doen in Brugge en daarom sta ik op de lijst.”

 

Kevin Koekelbergh (38) is de zaakvoerder bij tapasbar Cookie’s in De Garre in het hartje van Brugge.

“Eigenlijk heeft Brugge alles. Nu is het nog aan het beleid om ook effectief onze troeven uit te spelen. Met ons vier zijn we sterk complementair. We hebben een groot bereik en kennis van zaken. We gaan hier verandering in brengen.”

“Ik zou bijvoorbeeld graag iets doen aan de directe consumpties op straat. Die maken de stad minder aantrekkelijk.”, stelt Kevin. “In de plaats zie ik liever kwalitatieve eetevenementen met lokale horeca kings.”

“We hebben heel wat kooktalent in onze stad. Gevestigde waarden en ook jonge talenten.  Kookeet is een leuk evenement, maar ik heb nog nooit mogen deelnemen.  Er moeten meer evenementen zijn inzake koken. Dit kan ook vegetarisch, vernieuwende technieken, gezond eten, democratische initiatieven of andere maar altijd met oog voor kwaliteit, deelname van lokale handelaars en een leuke beleving voor de consument.”

Kandidaat burgemeester Van Volcem (Open Vld) reageert tevreden: “Ik ben heel blij met hun engagement. Het zijn mensen met gezonde ambitie om onze stad te verbeteren. Brugge is het mekka voor lekker eten en genieten. Er werken 3000 mensen in de horeca, altijd op moeilijke uren en dagen dat anderen vrij hebben.”

“De Brugse troeven moeten we meer uitspelen en uitdragen: de gezellige cafeetjes, heerlijke Italiaanse, Spaanse, Japanse of Thaise restaurants. De vis- en vleesrestaurants, de bistro, de eetkroeg en de sterrenrestaurants.”

Terrassen, parking, taxitarief en evenementen

Van Volcem wil haar partij het beleid laten bepalen

‘Dit zullen we doen aan de hand van nieuwe voorstellen, maar ook aan de hand van punten waar we al langer op hameren. Aankomend talent moet kunnen ontdekt worden, denk aan de Kookeet waar we altijd grote fan van geweest zijn. Maar ook ons pleintjesplan moet ingevoerd worden. Over partijgrenzen heen werden veel van ons punten reeds gesmaakt.’

‘Wij gaan er nu verder de kiezer mee overtuigen en zorgen dat ze ingevoerd worden.’, stelt Van Volcem.

‘Enkele zaken zullen alvast niet verrassen’, stelt burgemeester kandidaat Van Volcem:

“Ons strijdpunt om de terrassen het hele jaar door te laten staan blijft ook nu overeind. We geven niet op en kloppen hier steeds harder op dezelfde nagel.”

‘Tot grote frustratie van onze connecties uit de horeca zien we elk jaar hetzelfde tafereel in november.’, klinkt het bij de horeca-kandidaten. ‘Het weekend voor de grote afbraak zitten er nog 500 mensen op de terrassen op de markt in Brugge. Een week later is het desolaat.’

horeca Brugge

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.