Tienpuntenplan voor Cultuur in Brugge

Een nieuwe motor voor Brugge

Tienpuntenplan voor Cultuur in Brugge

april 27, 2018 Programma 0

“Net als Wenen moet Brugge een museumkwartier uitbouwen, van het oud Sint-Jan tot aan het KTA”, zeggen Mercedes Van Volcem en Ann Soete (Open VLD Plus). In de aanloop naar de verkiezingen werkten zij een tienpuntenplan voor cultuur uit.

Hét voornaamste voorstel in dit tienpuntenplan is de realisatie van een museumkwartier. “Open VLD Plus blijft ijveren voor de aankoop van het Sint-Andreasinstituut”, zeggen Mercedes Van Volcem en Ann Soete. Zij pleiten voor de ontwikkeling van een volwaardige museumsite. “Nu moet voor elke grote expo in het Groeningemuseum een deel van de vaste collectie, zelfs de Vlaamse Primitieven, verhuizen. Dit vergt een wekenlange sluiting, wat schadelijk is voor het imago van Brugge.”

“Ook de stadsgebouwen langs de Dijver, die nu in gebruik zijn door het Europacollege, zouden aan het Groeningemuseum kunnen toegevoegd worden. Zo kan de Dijver zich ontwikkelen als museumstraat, wat extra galeries en vintage winkels kan lokken. De tuin van het Sint-Andreasinstituut moet als publiek park in dat museumkwartier geïntegreerd worden. Er zou op die site ook een museum voor uitsluitend vrouwelijke kunstenaars kunnen ondergebracht worden. Tot nu toe bestaat dit enkel in Washington. Uiteraard moet het museumkwartier in fasen gerealiseerd worden, in Wenen heeft het ook twintig jaar geduurd. Het huidig cultureel beleid is ad hoc politiek en mist visie. Brugge kocht de KTA-site, maar die ligt wat verder af”, aldus de Open VLD’ers.

De andere culturele ideeën zijn onder meer de omvorming van de Brugse Triënnale naar een Biënnale (afwisselend een grote klassieke expo en hedendaagse kunst), een deelname van Brugge aan de internationale dag van de muziek op 21 juni (met gratis concerten in buurten) en extra repetitieruimtes voor de amateurkunsten. “Er moet een digitaal platform gecreëerd worden, met transparante info over alle beschikbare zalen”, zegt Ann Soete. Mercedes Van Volcem vindt dat twee leeftijdsgroepen stiefmoederlijk bedeeld worden inzake cultuurbeleving: “Waarom geen dj-sets voor jongeren op donderdag tijdens de zomer en T-dansants voor actieve 60-plussers?”

Volgens beide politica teert het Brugs evenementenbeleid al jaren op dezelfde formule. “De Kerstmarkt is compleet versleten, maar ook Kookeet kan nieuwe impulsen gebruiken. Alle nieuwe foodies trekken naar Gent!” Ten slotte pleiten zij voor een jaarlijks internationaal jazzfestival en voor een herwaardering van het stedelijk kunstonderwijs: “Zowel de Academie als het Conservatorium verliezen leerlingen en hebben nood aan meer ondersteuning. Want zij zijn een broedplaats voor aanstormend talent.”

Bron: Brugsch Handelsblad

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.