Zwemmen in de Coupure

Een nieuwe motor voor Brugge

Zwemmen in de Coupure

maart 20, 2019 Uncategorized 0

Stad Brugge zal gedurende de zomermaanden een permanente zwemzone inrichten in de Coupure. Van zaterdag 29 juni tot zondag 1 september kan iedereen dagelijks, bij mooi weer en tussen 11.00 en 20.00 uur, zwemmen onder redderstoezicht.

Stad Brugge startte een vijftal jaar geleden met openwaterzweminitiatieven voor sportclubs in de Langerei en Damse Vaart. Daarop volgend kwam er een recreatieve zwemzones voor het grote publiek in de reien tijdens weekends in juli en augustus, naar aanleiding van Triënnale Brugge in 2015 en 2018. De Stad breit daar in 2019 een vervolg aan, met een dagelijks opgestelde zwemzone. De zwemzone zal zich bevinden in de Coupure.

Het stadsbestuur besliste gisteren principieel om te starten met de uitwerking van een zwemzone. Water en Brugge zijn al eeuwen met elkaar verbonden. De reien zijn internationaal bekend en zeer in trek voor iedereen die onze stad bezoekt. Enkele jaren geleden werd ook de band tussen de bewoners en het reienwater extra aangehaald. Initieel was er de zwemzone in de Langerei waarin de Brugse clubs Langereizwemmers en Brugse IJsberen, in navolging van evenementen zoals de Triatlon en de Zwemdoortocht, op vaste basis trainingen gingen afwerken. Dat kreeg navolging. Het Sint-Leocollege laat jaarlijks haar laatstejaars uitzwaaien met een sprong in de Langerei. Tijdens Triënnale Brugge in 2015 kon het grote publiek vanaf een ponton, een kunstwerk van atelier Bow Wow, het water in tijdens de weekends in juli en augustus. Dat kende een groot succes en werd tijdens Triënnale Brugge in 2018 herhaald in de Coupure met een installatie van Selgascano.

Bij het uitwerken van die initiatieven deed de Stad verschillende vaststellingen. Zo was er op bepaalde momenten een slechte waterkwaliteit. Dat leidde tot een verbod om een permanente zwemzone in de Langerei in te richten. Maar het heeft er ook wel toe aangezet om actief op zoek te gaan naar de oorzaken. We deden als stad een hydronautstudie, waarbij de hele waterhuishouding in de binnenstad werd bestudeerd en pijnpunten in kaart werden gebracht. We doen ook zeer frequent staalnames op diverse plaatsen. We zijn dus actief bezig om de waterkwaliteit in de Brugse wateren te verbeteren. Dat is trouwens niet enkel een opdracht voor de overheid, maar iets waarin we de inwoners en bezoekers van de stad willen betrekken en sensibiliseren.

De Coupure kwam daarbij naar voor als voorlopig de meest aangewezen plaats voor een nieuwe zwemzone. Op die locatie was de waterkwaliteit in 2018, mede door enkele ingrepen die we daar al deden, permanent zeer goed. De VMM gaf dan ook groen licht voor een zwemzone op die locatie. Al werken we in stilte ook verder om de waterkwaliteit ook op andere plaatsen verder te verbeteren.

Zwemzone
De Stad start nu met de uitwerking van de zwemzone. Via het stadslabo gaan we de waterkwaliteit zeer nauwgezet opvolgen. We hechten ook veel belang aan een goede afstemming met de buurt en het vermijden van overlast. Buiten de openingsuren zal het dus strikt verboden zijn om de zwemzone te betreden. We gaan dat met de politie en de preventiedienst ook streng opvolgen. Ook ’s nachts wordt er bewaking voorzien.”

De zwemzone zal dagelijks open zijn bij mooi weer. “Van 11 tot 20.00 uur”. Op die manier creëren we een vaste pleisterplaats voor Bruggelingen in de zomer. We verhogen hiermee ook de aantrekkelijkheid van onze binnenstad voor kinderen en voor jonge gezinnen.”  

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Eén van de speerpunten van ons beleidsplan is om ervoor te zorgen dat het Brugs openbaar domein voor iedereen proper, aantrekkelijk en functioneel is. Zo zullen we ervoor zorgen dat de omgevingsaanleg rond het zwemgebeuren perfect in orde zal zijn. Op die manier kan iedereen zorgeloos genieten van een zwempartij in één van onze Brugse openbare wateren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.