Jarige parken in de bloemetjes

Een nieuwe motor voor Brugge

Jarige parken in de bloemetjes

juni 11, 2019 Beleid Uncategorized 0

Brugge zal twaalf parken en natuurdomeinen, die de komende jaren een jubileum te vieren hebben, letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes zetten. Het Graaf Visartpark, zoals het park in Christus-Koning 75 jaar geleden gedoopt werd, bijt de spits af.

Brugge mag trots zijn op zijn parken en het stadsbestuur wil enkele jubilea daarom niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Tussen 2019 en 2024 zet het twaalf jarige parken, tuinen en natuurdomeinen in de kijker. Elke jarige mag een verjaardagsfeestje op maat verwachten. “Aan de concrete invulling wordt nog gewerkt en elk park vraagt ook een andere aanpak”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD), schepen van Openbaar Domein.

Het initiatief moet de Bruggeling de parken doen herontdekken. “Ze zijn er voor de inwoners, het is hun grote tuin. Het geeft ze adem, het is een ontmoetingsplaats en een rustpunt, maar ook een plaats waar je samen kan vieren. Anderzijds geeft dit ons ook de gelegenheid om het groen op te frissen en eventueel nieuwe elementen als banken of picknickbanken toe te voegen”, zegt Van Volcem. Ten slotte maakt de stad ook werk van een erfgoedluik. “De parken hebben elk hun eigen geschiedenis: waarom werden ze destijds aangekocht, waarom zijn ze belangrijk, hoe zijn ze tot stand gekomen?”

Het Graaf Visartpark wordt het eerst gevierd. Het is 75 jaar geleden sinds het park, dat weliswaar al in 1904 werd aangelegd, zijn definitieve naam kreeg. Het is vernoemd naar voormalig burgemeester en opdrachtgever Visart de Bocarmé. Al deed het park de gewezen burgemeester lange tijd weinig eer aan. Zo stierven in de beginjaren veel bomen af door de slechte bodem, en was het er donker en verlaten omdat bomen te dicht op elkaar werden aangeplant. Sinds de heraanleg in 2008 zijn de speeltuin en het verkeerspark erg druk bezocht.

Astridpark

In 2020 blaast het Koningin Astridpark, in de volksmond de botanieken hof, 170 kaarsjes uit. Voordat het stadsbestuur het domein in 1850 aankocht en liet aanleggen in Engelse landschapsstijl, maakte het eeuwenlang deel uit van een kloostersite. Een deel van de gronden werd gebruikt voor de uitbreiding van gevangenis ’t Pandreitje, maar het Astridpark geldt wel als schoolvoorbeeld van open ruimte die als kloostertuin eeuwen van stadsontwikkeling heeft overleefd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.