Omgeving Balkonrotonde aangepast aan blinden en slechtzienden

Een nieuwe motor voor Brugge

Omgeving Balkonrotonde aangepast aan blinden en slechtzienden

juni 27, 2019 Beleid Gemeenteraad Uncategorized 0

Het Brugse stadsbestuur levert al jaren inspanningen om de integratie van blinde en slechtziende personen goed te doen verlopen. Tijdens de voorstelling van de balkonrotonde aan het station van Brugge kant Sint – Michiels uitten echter een aantal personen met een visuele handicap hun bezorgdheden over de toegankelijkheid van het plein voor hen. 

Een gigantisch plein zonder structuur met verschillende invalsrichtingen naar het station is een groot probleem voor deze doelgroep. Het feit dat fietsers en voetgangers zich door elkaar bewegen, zorgt voor moeilijkheden in het oriënteren en veiligheid voor deze personen. Aangezien het openbaar vervoer vaak het voornaamste vervoermiddel is voor hen, zorgde dit voor problemen. Een oplossing drong zich op. Omdat geleide lijnen en noppen hier niet voldoende solaas boden, werkte de stedelijke raad voor personen met een handicap, samen met de bevoegde diensten, een aantal oplossingen uit om de personen met een visuele handicap individueel en onafhankelijk te laten bewegen.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Als extra hulpmiddel hebben we gezamenlijk gekozen om gebruik te maken van geluidsbakens. Deze vertellen een gesproken boodschap die de oriëntatie duidelijker maakt. Deze bakens worden getriggerd door een afstandsbediening of via een app die gratis te downloaden is. Het gaat hier om een pilootproject met zeven geluidsbakens die via zonnepanelen werken.” 
De boodschap van de geluidsbakens kan door iedereen gehoord worden. Dit zorgt ook voor alertheid van de andere weggebruikers, wat de (verkeers-)veiligheid op het plein ten goede komt. Aangezien het systeem enkel opstart na activatie, zorgt het niet voor geluidsoverlast. Deze akoestische signalisatie is uniek op dergelijke site en geniet interesse van andere besturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.